Testy natywne
Wykrycie alergii bywa niekiedy procesem czasochłonnym, w którym by wykluczyć lub potwierdzić uczulenie pokarmowe, wykonuje się różne testy. Wśród nich znajdują się m.in. testy natywne. Polegają one na naniesieniu na skórę świeżych produktów spożywczych, będących alergenami. Metoda prick by prick rozpoczyna się od nakłucia pokarmu, a następnie tym samym nożykiem lub igłą nakłuwa się skórę pacjenta. Jeśli w którymś z miejsc ukłucia wystąpi objaw w postaci bąbla, może być to dowodem na obecność swoistych przeciwciał dla danego alergenu. Choć sam opis testowania tą metodą może wydawać się drastyczny, testy natywne są bezbolesne i bardzo często stosowane.
Po przeprowadzeniu wywiadu z pacjentem lekarz alergolog decyduje o wyborze alergenów do testu. Jeśli wywiad nie pomaga, należy wybrać najczęściej uczulające dla danego wieku substancje spożywcze.
Choroby alergiczne epidemią XXI wieku
Szacuje się, że około 40 proc. ogólnej populacji cierpi na jakieś schorzenia alergiczne. Tak wynika z badań prowadzonych przez epidemiologów na całym świecie. 10 proc. tych schorzeń to choroby poważniejsze, typu astma, ciężkie zapalenie nosa i zatok oraz atopowe zapalenie skóry.
Alergie dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych, którzy nigdy wcześniej nie mieli objawów uczulenia. Dlaczego coraz więcej osób choruje, skoro nadwrażliwość na pokarmy czy roztocza jest w znacznej mierze dziedziczna? Przyczyniają się do tego czynniki zewnętrzne: zanieczyszczenie środowiska, smog, dym papierosowy czy środki chemiczne.
Alergie należy leczyć, gdyż nieleczone mogą spowodować astmę lub atopowe zapalenie skóry.