Testy alergiczne pokarmowe
Alergia na pokarmy to jedna z coraz częściej występujących nadwrażliwości. By ją wykryć, należy przeprowadzić alergiczne testy pokarmowe. Mogą to być zarówno testy z krwi, jak i klasyczne punktowe testy skórne.
Wskazaniami do ich wykonania się objawy nietolerancji na niektóre pokarmy. Do symptomów tych należą:
- zaczerwienie skóry – pokrzywka,
- zapalenie spojówek,
- nieżyt nosa,
- astma alergiczna,
- biegunki, wymioty,
- swędzenie w obrębie jamy ustnej.
Do najczęściej uczulających pokarmów zaliczamy:
- mleko krowie,
- jaja kurze,
- pszenicę,
- orzechy,
- owoce: truskawki, cytrusy, melony,
- ryby i owoce morza.
Jak leczyć alergię pokarmową?
Najskuteczniejsza metoda jest jednocześnie metodą najprostszą – należy usunąć alergen z diety. Czasami jednak jest to niemożliwe, bo np. dany czynnik występuje w wielu różnych pokarmach. Wtedy najlepszym wyjściem jest systematyczne odczulanie organizmu. Można też leczyć się farmakologicznie –przyjmując leki łagodzące objawy uczulenia, np. leki przeciwhistaminowe czy kromoglikan sodowy.
Kiedy wykonać testy na alergię? Kiedy dziecko lub dorosły ma objawy uczulenia, a dodatkowo jest nim obciążony dziedzicznie. Alergie pokarmowe diagnozuje się u 4 do 8 proc. dzieci i u 2 do 4 proc. dorosłych. Gdy jedno z rodziców jest na dany alergen podatne, ryzyko obciążenia nadwrażliwością dziecka wynosi 40 proc. Przy dwojgu obciążonych rodzicach ryzyko rośnie do aż 65 proc.